The Renovation of this Vail Rowhouse Was Worth the Wait

The Renovation of this Vail Rowhouse Was Worth the Wait

When this family got two sleek, adjoining rowhouses in Vail, they originally intended to combine them. However, over the course of 20 years, they realized the homes would serve better as separate vacation properties for each of their sons. They teamed up with Vail designer Tracie Schumacher and Beck Building Company to execute the ultimate family vacation space in each of the rowhouses. The resulting renovation of the Vail rowhouse combines their son’s love of rock climbing with touches of luxury.

Built in the 1960s, the home needed extensive renovations. As a designer herself, the homeowner¬† and Schumacher collaborated on an ideal family retreat. Vibrant golds and blues blend harmoniously with natural stones and wood tones throughout the space. They sprinkled herringbone patterns throughout the house as a visual nod to the rowhouse’s alpine location. The peaked pattern is visible in the kitchen, outdoor railings, and even the ceilings.

Designed with Family in Mind

Only 20 feet wide, the Vail rowhouse layout was carefully calibrated to maximize the space. Tall windows soak in the light on Colorado’s famous bluebird days, with views of both the mountains and adjoining Gore Creek. An open layout provides the feeling of extra room and easy flow.

The homeowners made sure to design with family in mind. The home features multiple primary suites to accommodate multi-generational gatherings. Additionally, Schumacher tucked clever seating and sleeping solutions throughout, like bunk beds in the basement.  Upper decks connect to the unit next door, ensuring direct access to each home. Most importantly, the home features ample storage for ski equipment.

Find the feature of this property on page 99 of the January/February 2024 issue of Mountain Living Magazine.

The adjoining property was also featured in the January/February 2024 issue of Colorado Homes & Lifestyles.